Arayan dolandırıcı olabilir. Çalan her telefonu açmayın!
Dolandırıcıların kullandıkları yöntemlerinden birisi de telefon. Araştırmalar, bilinmeyen aramaların yaklaşık yüzde 28’i dolandırıcılık ya da spam niteliğinde olduğunu belirtiyor. o. Bu çok yüksek bir oran.
Kişisel verilerin güvenliğinin sağlanamaması nedeniyle tüketicilerin kişisel bilgileri ele geçiren dolandırıcılar aradıkları tüketicilere doğru bilgiler vererek güven sağlıyorlar. Ve banka şifrelerine ulaşarak ya da bir yerlere para getirmesi söylenerek tüketici dolandırılmakta. Verilere göre küresel tüketicilerin yüzde 16’sı bu nedenle para kaybetti. Bu çok yüksek bir oran.
Dolandırıcılar, ikna yöntemlerini çok iyi bildiklerinden ve insanların hayat koşturmacası içinde en savunmasız olduğu zamanda hedef aldığı kişiyi ikna ediyor. İnsanımız o anki telaş, dolandırıcının üzerinde oluşturduğu baskı ve korkutma (kendisini polis, savcı gibi tanıtma vs) ile söylenenlere inanıyor. Burada en önemlisi baskı altındaki insanımızın düşünme zamanı bırakılmamasıdır. Sistem bunun üzerine kurulu.
Maalesef ki kişilerin verileri bir şekilde dolandırıcıların eline geçiyor. Her an bir dolandırıcının sizi araması mümkün.
Mutlaka Spam olarak işaretleyin ve engelleyin
Telefonu açtığınızda bir dolandırıcılık veya spam söz konusuysa bu numarayı engelleyerek bir daha bu numaradan haber almazsınız. Aramayı ayrıca spam olarak işaretlerseniz GSM operatörleri bu tür aramaları işaretlemekte ve dolayısıyla bir başka tüketici arandığında ona spam uyarısı gitmektedir.
Tüketicilerimiz onay alınmaksızın yapılan rahatsız edici telefon aramalarına ve mesajlarına ilişkin olarak; elektronik ortamda e-Devlet kapısını kullanarak, İleti Yönetim Sisteminden (İYS) mesajları engelleyebilirler, Ticaret Bakanlığına ve Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) şikayette bulunabilir. Ayrıca Cumhuriyet Savcılıklarına da Suç duyurusunda bulunabilirler.
Av. İbrahim GÜLLÜ
TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Başkan Vekili