Bir Garip Kayıp Kaçak Hikayesi

Bir Garip Kayıp Kaçak Hikayesi

Tüketicinin içine hiç ama hiç sinmeyen kayıp kaçak hikâyesi bitti.

Kayıp kaçak, hiç kullanmadığınız bir bedelin ödenmesinin daha doğrusu insanı keriz yerine koymanın adı.

İnsanın kullanmadığı bir elektriği daha doğru bir deyişle başkasının çaldığı, hırsızladığı yada özelleştirme yapılarak işletme yetkisi verilen firmanın önlemediği kayıpları neden ödemek zorunda olsun ki? Hırsızların çaldıklarını çalmayanlara neden yüklenir ki?

Nedenini niçinini sormadan veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Yargı böyle karar verdi çünkü.

Bir garip kayıp kaçak hikayesi de hırsızların kullandığı elektriğin parasını ödemeye devam et denilerek bitti.

Kayıp Kaçak Hikayesini kısaca bir özetleyelim.

Kayıp kaçak bedellerinin ayrıntılı olarak faturalara yansıması ile hırsızların parasını ödediğini anlayan tüketiciler tarafından büyük bir tepkinin göstergesi binlerce dava açıldı.

Mahkemelerden farklı kararlar çıkması üzerine Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2014’te son noktayı koyarak, elektrik faturalarına yansıtılan, kayıp kaçak bedelinin hukuka aykırı olduğuna karar vererek tüketiciyi sevindirdi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun, kayıp-kaçak bedellerinin, kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmenin hukuk devleti ve adalet düşünceleriyle bağdaşmadığı kararına vardı.

Tam her şey düzeldi, hak yerini buldu derken…

17 Haziran 2016‘da çıkarılan yeni yasa ile elektrik dağıtım ve görevli şirketlerin kayıp ­kaçak, sayaç okuma, perakende satış hizmet, iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedelini tüketiciden alması hukuki altyapıya kavuşturuldu. Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle de Yargıtay 3’üncü Hukuk Dairesi, elektrikteki kayıp-kaçak bedellerinin vatandaşın faturalarına yansıtılmasına ilişkin uygulamanın hukuka uygun hale geldiğine karar vererek, kayıp-kaçak bedellerine ilişkin tahsilatın tüketiciye iadesine karar verilemeyeceğine hükmetti.

Böylece mahkemelerde görülen davalar, ilgili yasa gerekçe gösterilerek reddedilmeye başlandı. İşin garip tarafı kanunun geriye yürütülmesi. 17 Haziran 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6719 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 21’inci maddesi uyarınca 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun ilgili hükümlerinin değiştirildiği ve geçmişe de etkili olarak kanunun uygulanması kararlaştırılmıştır.

Hukukun en temel ilkelerinden olan kazanılmış hakların korunması ilkesi de göz ardı edilmiş oldu.

Böylece bir garip kayıp kaçak hikayesi de tüketici açısından son bulmuş oldu.