EMANET
Bir Amerikan sözü “bu ülke bize atalarımızın mirası değil çocuklarımızın ve torunlarımızın emanetidir.’’
Ne kadar yerinde ve doğru bir söz. Doğru olmasına doğru da, hemen herkesin duyduğunda doğru diyerek başını salladığı bu hakikate ne kadar inanıyoruz? Dilimizle kabul ettiğimizi bedenimize, ruhumuza ve aklımıza kabul ettirebildik mi acaba?
Toplum olarak emanet duygusu ile hareket edebildik mi?
Hiçbir millete nasip olamayacak kadar muhteşem bir tarihe sahip, tarih yapan bu milletin muhteşem emanet öyküleri saymakla bitecek gibi gözükmüyor. İşte alın okuyun ikisini.
Bilecik İstasyonunda yaşlı ana, oğlunu cepheye uğurlarken ona;
“Oğlum babanı Dimetoka’da, dayını Şibka’da, ağabeylerini Çanakkale’de kaybettim. Sen benim son yongamsın, sen de dönmezsen ben Allah’a emanet!” diyordu.
Cephede kanlar içinde son anlarını yaşarken, vücudundan kanlı kurşunu çıkarıp;
“Arkadaşım Memiş, şunu al oğluma emanet et. Ben yaşadığım müddetçe vazifemi yaptım, inandığım mukaddesler uğruna can veriyorum. Senden de bunun hakkını vermeni istiyorum dediğimi ilet.”
Bu ve buna benzer binlerce kahramanlık öykülerini yazmış bu abide insanlar, dile gelseler ve günümüze seslenseler ihtimal ki; “Bizler çocuklarımızdan aldığımız emaneti tertemiz, lekesiz olarak yine onlara teslim ettik. Vazifemizi hakkıyla yerine getirdik. Emanete ihanet etmedik” diyeceklerdir.
Bu nasıl bir ulvi anlayıştır ki emanet için can verir, kanını akıtır ve geriye dönüp bakmaz bile. Bu ruha sahip olmayan bir insanın bu ruh halini anlamasını da beklememek lazım. Çünkü yaşamak için yaşayanların, yaşatmak için yaşamlarından vazgeçenleri anlayabilmeleri çok zordur.
Bugün toplumumuzda gördüğümüz boş vermişlikte, vurdumduymazlıkta, adam sendecilikte hep bu milletleri yücelten ruhtan uzak kalışımızın yansımalarıdır. Yaşamayı hayatının hedefi haline getirmiş yaşamak için yaşayan kişiler için makam ve mevki sahibi olmak, zengin olmak her zaman için ilk hedeftir. Hedefe varmak için her yolun mubah olduğu, her türlü yolun denendiği bir yaşam tarzıdır bu.
Bakın şöyle bir çevrenize ne görüyorsunuz?