İsrafın Teknolojisi
Gün geçmiyor ki teknoloji de gelişme olmasın. Teknoloji geliştikçe ürün yelpazesi de çeşitleniyor. Aynı ürünün farklı modelleri hızla çoğalıyor.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte tüketicinin tercihleri de reklamların etkisiyle her geçen gün daha da çeşitleniyor ve büyüyor. Artık tüketici her yeni çıkan marka ve modelle daha teknolojik olana doğru eğilim gösteriyor. Bu maalesef dizginlenemez boyutlara ulaşmış durumda.
İsrafın teknolojisi diye adlandırdığım bu durumu en iyi cep telefonlarında görüyoruz. En sık değiştirdiğimiz teknolojik ürün cep telefonları.
Benliğimizi saran, marka ve yeni model tutkusu nedeniyle telefonlar daha sık değiştirilmeye başlandı. İşte çarpıcı rakamlar:
Akıllı telefon değiştirme süresi
Türkiye : 48 ay
Almanya : 52 ay
Fransa : 49 ay
İtalya : 56 ay
İspanya : 58 ay
Kişi başına düşen gelir
Almanya : 48.260 $
Fransa : 42.875 $
İtalya : 34.260 $
İspanya : 30.700 $
Türkiye : 9.632 $
Milli gelire göre en düşük seviyede olan ülkelerden biri olmamıza rağmen israfın teknolojisinde en önde yer alan ülkelerden biriyiz.
Ekonomik olarak sıkıntılı günler yaşadığımız şu zamanda tümü ithal olan bu ürünlere milyarlarca dolar döviz akıtıyoruz.
Bir şeylerin yanlış olduğu ortada. Tüketici eğilimlerinde, yeni alınan bir cep telefonunun değiştirilmesi için geçen sürenin ortalama 8-9 ay olduğunu görüyoruz.
Maalesef ülkemizde en çok israf teknolojide yapılmakta. Marka ve yeni model teknoloji cihazlarını kullanmak bir moda, bir imaj olarak algılanıyor. Toplumda oluşan bu moda ve imaj insanları israfa sürüklüyor. Büyük firmaların teknolojide sürdürdüğü bir sömürgecilik anlayışı vardır. Telefonlara bir kaç özellik eklenerek ya da yeni bir dış tasarım yapılarak insanlara yeni bir teknolojiymiş gibi yutturulmaya çalışılıyor. Tüketici farkında olmadan ya da farkında olarak sömürülüyor.