Sürdürülebilir Yaşam (Sıfır Atık)

Sürdürülebilir Yaşam (Sıfır Atık)

Sıfır atık, adından da anlaşılacağı gibi atık oluşumunu mümkün olduğunca azaltmak ya da tamamen ortadan kaldırmak amacını taşıyan bir kavramdır. Sıfır atık, çevrenin korunması, doğal kaynakların daha etkin kullanımı, enerji tasarrufu, geri dönüşüm ve ekonomik faydalar sağlamak amacıyla atık üretimini engellemeyi hedefler.

Sıfır atık kavramının oluşturulması atıkların doğada bıraktığı kötü etkilerin önüne geçmek için yapılmıştır. Atıklar doğada uzun yıllardır kalabildikleri için bu atıkların dünya üzerinde yaşayan canlıları ve doğayı olumsuz etkilediği kaçınılmaz bir gerçektir. Sıfır atık farkındalığı ise atıkların üretiminin önlenmesi, kaynakların daha etkin kullanılması, yeniden kullanım, geri dönüşüm gibi çeşitli yollarla atık miktarının azaltılmasını hedefler.

Sıfır atık farkındalığının artırılması insanların doğal kaynakları daha doğru ve bilinçli kullanmalarını sağlar. Bu da enerji tasarrufu sağlayarak, ekonomik açıdan da faydalı bir sonuç doğurabilir. Sıfır atık düzenlemesi sadece evlerimizde değil iş ve sanayi alanlarında da uygulanabilir. İşletmelerde atık maliyetlerini azaltarak tasarruf sağlamak mümkündür.

Sıfır atık farkındalığı için alınacak bazı önlemler şunlar olabilir:

a- Geri dönüşümlü malzemeleri tercih etmek ve yeniden kullanılabilecek ürünleri değerlendirmek

b- Organik atıkları kompost yaparak doğal gübre elde etmek

c- Az kullanılan malzemeleri tekrar kullanmak ya da az yer kaplayacak şekilde depolamak

d- Atıkların kaynağından ayrıştırılarak geri dönüşüm kolaylığı sağlamak

e- Atıkların gölge değil ekonomik kaynak olarak değerlendirilmelerini sağlamak.

Bu şekilde sıfır atık uygulamalarını yaşantımızın bir parçası haline getirerek çevrenin korunması, enerji tasarrufu, doğal kaynakların daha doğru ve bilinçli bir şekilde kullanılması ve ekonomik faydalar sağlanması mümkündür.

30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü farkındalığında sürdürülebilir bir yaşam için sorumluluk almalıyız.

Sevgiyle kalın.

Rukiye ORHAN

Eğitim-Aile Danışmanı

ESODER-Eğitim Sorunları Dernek Başkanı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*